Нафта являє собою дуже цінний грошовий еквівалент в усьому світі. Але в останні декілька років ціна нафти почала стрімко коливатися. Так у 2014 році вона коштувала по 115-118 $, минулого року взагалі впала до рекордних показників і становила 37 доларів за барель. Це стало можливим через те що країни лідери цієї галузі (Саудівська Аравія, Росія і США) видобувають великі об’єми запасів при мінімальному попиті. При цьому США намагається утримати низьку ціну на ринках всередині країни, а завдяки цьому хоче потіснити своїх прямих конкурентів.

За останній місяць ціна на нафту на світових біржах в Лондоні і Нью-Йорку поступово зросла до позначки 50 доларів за барель. Наразі мінімальна ціна на Brent зафіксована на позначці $49,02 за барель. Нагадаємо, що Brent являє собою один з основних маркерних ґатунків нафти в світі, видобувається він у північному морі. Ціна цієї марки з 1971 року є фундаментом для ціноутворення в сіті. Впливає на близько 40 % всіх сортів нафти. Назва цього сорту походить від однойменного родовища в Північному морі, яке було відкрите в 1970 році. Слово "Brent" утворено від перших літер назв нафтоносних пластів: Broom, Rannoch, Etieve, Ness і Tarbat - BRENT. Ця суміш класифікується як легка нафта малосірчиста.

Як нагадує RBC наприкінці вересня цього року  члени організації країн експортерів нафти вирішили лімітувати добовий видобуток сировини і встановили його в наступному діапазоні між 32,5 млн і 33 млн барелів. Експерти в цій галузі прогнозують, що таке рішення вплине на збільшення ціни нафти в цілому в світі. На першу половину наступного року планують її зростання на 7 – 10$.

Як пояснив президент асоціації операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук, ціна на вітчизняний бензин в значній мірі залежить від курсу національної валюти. Якщо нафтопродукти будуть дешевшають на зовнішньому ринку, і в цей же час долар по відношенню до гривні буде тільки зростати, то на ринку нічого не відбудеться – одне компенсує інше. На даний час Україна закуповує 85% нафтопродуктів, ціна яких, в тому числі, залежить від вартості “сирої” нафти. А на думку економіста Олега Устенко, високу ціну на ринку вітчизняних нафтопродуктів погано контролює Антимонопольний комітет, через що ми і бачимо приблизно однакові завищені ціни у провідних постачальників в країні. Взагалі сьогодні ціна на нафту сильно впливає на весь спектр галузей господарства в країні і навіть може викликати деякі зміни.