Спортивне харчування – це досить великий клас харчових добавок, які приймають спортсмени для покращення своїх результатів, прискорення прогресу або для підтримки хорошого стану організму в цілому. Вибір цих препаратів дуже широкий, і якщо досвідчені спортсмени ні за що не переплутають карнінін і креатин, то атлети-початківці та люди, далекі від спорту, іноді не знають, чим відрізняється протеїн від гейнера. Ця стаття призначена саме для останніх: тут буде розказано в загальному для чого застосовують спортивне харчування і які бувають його види.

В цілому можна поділити спортивне харчування на три великі категорії. Перша – це базові спортивні добавки: ті, що призначені доповнити/частково (!) замінити раціон харчування поживними речовинами. До базових належать протеїн (білок), гейнери (білково-вуглеводні суміші), амінокислоти (той же білок, розщеплений до легкозасвоюваної форми), мальтодекстрин (вуглевод). Тож це, по суті, ті ж речовини, що ми отримуємо зі звичайної їжі (наприклад, білок з м'яса або вуглеводи з рису), але тільки в більш концентрованій формі, збагачені ферментами і приємним частіше за все смаком. Коли людина займається силовими видами спорту, її потреба в їжі різко зростає. А їсти 5-6 разів на день, до того ж готувати стільки, частіше всього просто не хватає часу. Тому тут приходять на допомогу протеїнові коктейлі або гейнери.

Друга категорія спортивного харчування – вузьконаправлені добавки. Вони споживаються курсами (не плутайте зі стероїдами) і обов'язково доповнюють конкретний період цільових тренувань. Наприклад, карнітин і жироспалювачі потрібні в період зниження ваги за рахунок жиру. Карнітин разом з BCAA 8:1:1 допоможе «просушитися» і добитися хорошого рельєфу мускулатури. Креатин підвищує м’язову стійкість при виконанні вправ. Донатори азоту дають пампінговий ефект – і так далі.

Третя умовна категорія – загальнооздоровчі харчові добавки. До них належать вітаміни, мінерали, мікро- та макроелементи, антиоксиданти, рослинні екстракти. Ці добавки, по суті, потрібні усім людям, оскільки вони підтримують загальний сприятливий фон в організмі. Налагоджують роботу всіх систем (серцево-судинна, харчова, нервова, імунна), нормалізують функціонування органів, виводять токсини з організму. При їх застосуванні поліпшується загальне самопочуття, легше прокидатися та засинати, підвищується стійкість до стресових ситуацій.

Джерело: https://proteininkiev.com.ua/